Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSSPizza – történelem*

Gondoltad volna, hogy a pizza történelme az időszámításunk előtti 3. századig nyúlik vissza?

Bizony, Pompei városában a régészek a mai pizzériákhoz hasonló helyiségeket tártak fel! Ekkor még csak olívaolajjal, mézzel és fűszerekkel ízesítették a laposra sütött lepényeket.

A középkorban a pizza szó egyszerűen a „lepény” szóval volt azonos, a pékek akkoriban a kemence forróságát ellenőrizték  vele.

Az ókori Rómában úgynevezett „fehér pizzát” faltak az olaszok, abban az időben tejföllel, vagy zsírral kenték meg, mielőtt ráhalmozták a feltéteket. 

A paradicsom a 18. század végén lett  közkedvelt Európában, addig azt hitték, hogy mérgező. Nápoly környékén kezdték el először ételek ízesítésére használni, és természetesen nagyon rövid idő alatt hatalmas „karriert” futott be. Ahogyan a paradicsom, a mozzarella is rejtély volt hosszú éveken át, ugyanis az igazi mozzarellasajt az indiai vízi bivaly tejéből készül!

Az igazi mai pizza valódi elődje 1889-ben született meg, egy Raffaele Espositó nevű úrnak köszönhetően, aki egy sütödében dolgozott. Ebben az évben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából sütött egy akkoriban még különlegesnek számító pizzát, amely olasz nemzeti színekben pompázott, hála a bazsalikomnak, a mozzarellának és a paradicsomnak. Ez a pizza a királynőről kapta a nevét, így született meg a Margherita pizza. 

És lám, a pizza örök… az első pizzéria 1830-ban nyílt meg Antica Pizzeria néven, és a jó pizza sikerét mi is bizonyíthatná jobban, mint az, hogy ez a pizzázó mai napig működik!  Ha Olaszországban jársz, feltétlenül keresd fel Nápolyban, a Via Port'Alba 18. szám alatt.


Ha pedig nem szeretnél olyan messzire utazni, látogass meg minket! Szeretettel várunk!


Tramonto Pizzéria – Elhozzuk neked Itáliát!                                                                     


*Forrás:Wikipédia